Tåretræer

En tilbagevendende begivenhed hos mig her i foråret er plantning af tåretræknolde. Tåretræ er en palmeagtig plante der fra en knold skyder en flot leopardmønstret stængel op og øverst breder tre “blade” ud. 

Navnet kommer af, at der sidder små vanddråber på bladspidserne i fugtigt vejr. Det rigtige danske navn er Leopardstilk, men jeg kan bedre lide det andet navn. 

I starten af april fik jeg så sat tåretræ knoldene i hver sin potte, 8 styk. Det var på høje tid. Der var allerede kommet de fineste lyserøde skud frem.

Om vinteren opbevarer jeg knoldene i en lille papæske med køkkenrulle over, inde i bunden af mit tøjskab. Efter plantningen skal de lige sunde sig lidt, før de kommer igang. Afhængig af størrelsen på knolden, og dermed træet, så er bladene mere eller mindre forgrenede, men altid kun tre. Den største knold jeg har, får en stængel på ca. 1 meter. En sjov plante som næsten altid har været i mit hjem. Jeg husker den fra min barndom, hvor det var min mor der plantede og passede tåretræerne.

Det er ikke en plante der duer udenfor. Bladene er ret tynde og bløde i det, så vind og regn er ikke godt. Til gengæld klarer de fint varme. Nogle af mine “træer” kommer i udestuen, som ellers kan blive ret så varm om sommeren, men det går fint. Hen på efteråret begynder bladene at hænge lidt og så visner de stille og roligt. En dag vælter stænglen omkuld og man kan forsigtigt løfte den fri fra knolden. Knolden tager jeg op af potten. Nogle gange har den dannet nye små knolde. Det hele kommer tilbage i papkassen og ind i skabet til det bliver forår igen.

8 Replies to “Tåretræer”

  1. hej Ulla, har du oplevet at knoldene har spiret efter at have hvilet kun i et par måneder? Mine tåretræer visnede i august – i november spirede de igen og nu står der store planter – de ser ligeså livskraftige ud som de plejer om sommeren.

    1. Hej Marie. Nej, det har jeg aldrig prøvet, spændende. Har du dem stående fremme i potte? Jeg plejer at fjerne jorden fra knoldene når de er visnede, så fylder de også mindre at opbevare. Hvad gør du?

      1. Jeg har haft knoldene i ca 30 år, en enkelt gang har der været blomst – og så døde den plante/knold efterfølgende. Jeg plejer bare at lade dem blive i jorden og stille potterne et halvmørkt sted. Hvert andet år ca får de frisk jord. De seneste år har de spiret senere og senere på foråret – i år først i maj. Og altså så igen nu. Jeg har flotte billeder af dem 🙂 Send mig en mail hvis du er interesseret i billede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *