Årets ærter

Jeg har prøvet tre forskellige slags ærter i år.

Den første sort er ‘Blauwschokker’. Den bliver ca. 180 cm høj. Den er meget speciel, med helt mørk lilla, næsten sorte, bælge. Ærterne er stadig helt grønne som normalt. Smagen er dog ikke helt fantastisk, faktisk ret kedeligt og lidt besk i det, men den er flot at se på. Blomsterne er også fine i lyserød og lyslilla. Det er dog nok ikke en jeg vil gentage en anden gang.


En anden sort er ‘Markana’. Den bliver ca. 80 cm høj. Den fik nogle meget tykke oppustede bælge. Ærterne indeni var lidt små, men velsmagende. De skal nok bare sidde lidt længere, end man umiddelbart skulle tro.

Den tykke.

Den sidste sort er ‘Bördi’. Den bliver ca. 60 cm høj. Den har ret lysegrønne bælge, der er lidt krøllede og skøre. Bælgen går let i stykker, når man åbner den. Måske er det meningen at bælgen her skal spises, men det bryder jeg mig ikke så meget om, og der står heller ikke noget om det på posen. Ærterne smager rigtig godt, men skal spises rimelig hurtigt når de er klar.

Den skøre.

Jeg har altid ærter i køkkenhaven og synes det er sjovt at prøve lidt forskelligt.

Sti nr. 1

Jeg har længe ønsket mig at få lagt fliser på nogle stier mellem dronningebedet og vildbedet og i selve vildbedet. Den længste, som er sti nr. 1, går rundt om en stor rhododendron, en stor gammel stub overgroet med efeu og en lille bambus.
Jeg har i flere år bare trampet stien og hvert forår har jeg lagt afklippede visne stauder, så stien var der, men blev ret utydelig i løbet af sommeren.
Nu gik vi så i gang her i ferien med at grave og fylde grus og lægge fliser. Det var nu mest min mand der gravede. Jeg heppede og fyldte jord tilbage i siderne og grus i mellemrummene. Vores yngste (25), var også i gang og slæbte både grus og fliser til.
Vi har længe haft en stor stabel fliser stående, som fint kunne bruges her og det er blevet lige som jeg gerne ville ha det.
Det var dog kun første etape. Der er stadig et par stier der skal laves rundt i bedet. Det bliver super.